Welk effect heeft blowen op je nachtrust?

0
Blowen

Steek je voor het slapen gaan nog weleens een jointje op? Dan ben je vast benieuwd welk effect dit nu eigenlijk heeft op je nachtrust. De Universiteit van Michigan heeft hier onderzoek naar gedaan. Ze lieten bijna honderd proefpersonen (zowel dagelijkse blowers, matige blowers als niet-blowers) een slaapdagboek bijhouden gedurende een langere periode en hielden via een sporthorloge hun slaapgedrag bij.

Blowers slapen dieper

Laten we met het goede nieuws beginnen: gemiddeld genomen sliepen de testpersonen na het blowen dieper dan op andere dagen. Overigens heeft je mentale gesteldheid volgens de onderzoekers een veel grotere invloed op je slaapgedrag dan wél of niet blowen.

Dagelijkse blowers vaker last van slapeloosheid

Maar de onderzoekers vonden ook iets anders: onder de groep dagelijkse blowers kwam insomnia (slapeloosheid) veel vaker voor. Maar liefst 39% van de blowers had symptomen van klinische slapeloosheid, dat is bijna twee keer zoveel als bij de groep niet-blowers.

Betere nachtrust voor depressieve blowers?

Bij testpersonen die te maken hadden met angsten of depressie bleek er geen verschil te zijn tussen de niet-blowers en de blowers. Dit zou erop kunnen wijzen dat wiet je bij een depressie helpt met slapen, terwijl het voor mensen zonder depressie juist slechter werkt.

Blowen kan mogelijk ook depressie veroorzaken

Dan maar iedere keer een jointje opsteken wanneer je je slecht voelt? Volgens de verslavingskliniek Jellinek is dat niet echt een goed idee. De wetenschappelijke bevindingen over het verband tussen cannabis en depressie zijn verdeeld, maar een deel van de studies lijkt uit te wijzen dat er een verband is tussen langdurig en intensief blowen en depressies. Vooral bij jongere gebruikers zou cannabisgebruik de oorzaak van een latere depressie kunnen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here