Vrouwen hebben het zwaarder te verduren tijdens solliciteren

0
Solliciteren als vrouw

Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, dat komt bijna niet meer voor in westerse landen. Toch? Momenteel staat Nederland met een zestiende plek op de ranglijst van landen waar de minste ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is, genaamd de Global Gender Gap Index. Hoewel we als land niet meer tussen de beste vijftien staan, beschikken we nog steeds over een goede positie. Zeker ten opzichte van vele andere westerse landen als Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Al streven we met zijn allen nog zo hard naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen, is het nog niet volledig verdwenen. Zo ook in de huidige arbeidsmarkt.

De aantoonbare verschillen

Waar gaat het dan precies mis? Het moment dat een vrouw aan een baan wil komen en gaat solliciteren. RTL Nieuws schreef onlangs een artikel over een onderzoek die recent is uitgevoerd op twee grote Amerikaanse universiteiten. Onderzoekers observeerden hier twee jaar lang sollicitatiegesprekken. Hierin werd aangetoond dat er wel degelijk verschillen zijn. Kregen mannen gemiddeld 14 vragen gesteld, zo werden de vrouwen maar liefst 17 vragen voorgeschoteld. Ook werden vrouwen vaker onderbroken wanneer zij aan het woord waren. Dit kwam op een gemiddelde van vijf keer uit.

Vrouwen worden opgejaagd

Op het eerste gezicht lijkt dit niet direct een enorm verschil. Maar het gevolg van deze twee punten is dat vrouwen worden opgejaagd. Door de sollicitaties in de vorm van een presentatie wordt gehaast heen gegaan, maar ook tijdens een gesprek blijft minder tijd over om een punt te maken. Bovendien is gebleken dat er veel meer mannen in een academische functie zitten. Hoogopgeleide vrouwen, met een indrukwekkende cv, worden tijdens hun sollicitatie enorm uitgedaagd. Vrouwen moeten zich meer bewijzen, wat ten koste gaat van hun overtuigende gesprek.

In totaal werden er 119 sollicitaties geanalyseerd door de onderzoekers. Deze werden uiteindelijk gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Social Sciences.

Man, vrouw, non-binair? Hier vind je voor ieder een fijne baan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here