Toe aan een nieuwe baan? Diploma versus ervaring

0
Diploma versus ervaring

Heb je economie gestudeerd en werk je nu in de marketing? Of heb je een studie geschiedenis gedaan, maar ben je nu accountmanager? Wees gerust, je bent niet de enige! Studenten.nl deed recent onderzoek, waaruit is gebleken dat circa 15% van de mensen in Nederland maar een baan heeft die aansluit op hun studie. Is een diploma eigenlijk nog wel wat waard? Of zijn passie en werkervaring tegenwoordig belangrijker?

Alles werkt anders

Door het digitale tijdperk, verdwijnen er steeds meer ambachtelijke beroepen. De mens wordt vervangen door robots en ouderwets handwerk heeft plaats gemaakt voor werken met het hoofd. Voor veel bedrijven is er een groeiende vraag naar medewerkers die grote hoeveelheden informatie kunnen opnemen én die zich nieuwe vaardigheden snel eigen maken. De Nederlandse arbeidsmarkt wordt gedwongen om flexibel te zijn. In veel sectoren, waaronder de IT, is een schaarste aan specialisten die specifiek een studie afgerond hebben op dit gebied. Dit geldt bijvoorbeeld voor specialisten als applicatiebeheerder, tester of programmeurs. Tegelijkertijd komt daarbij dat de afgestudeerden in de IT niet eens over alle kennis beschikken die in de praktijk toegepast moet worden. Opleidingen kunnen de continue veranderingen en moderne technieken vaak niet bijhouden en zijn daardoor snel verouderd. Daarom bieden bedrijven tegenwoordig vaak zelf interne trainingen aan, zodat het personeel door specifieke praktijkervaring op het gewenste niveau komen.

Diploma’s dienen nieuw doel

Volgde je vroeger nog een opleiding tot arts? Of ging je naar de politieschool om te leren hoe je boeven moest vangen? Ouders hamerden bij hun kinderen op het belang van een diploma. In de afgelopen vijf jaar is dit sterk veranderd. Natuurlijk willen de meeste werkgevers nog steeds een diploma zien als je solliciteert op een bepaalde vacature. Daarentegen worden andere kwalificaties minstens zo belangrijk gevonden. Hierdoor is er flexibiliteit ontstaan. Mensen kunnen makkelijker switchen van beroep, zelfs in een hele andere branche. Een diploma is de basis geworden die jouw ontwikkeling en denkniveau bepaald, maar de praktijk zal de belangrijkste leerschool blijven.

Passie en ervaring

Ben je dus op zoek naar een baan of al aan het solliciteren? Houd deze kennis dan in je achterhoofd. Bedrijven kijken naar je diploma, maar ze zijn vooral geïnteresseerd in joú. Wie ben jij? Wat zijn jouw capaciteiten? Wat is je denkniveau? Hoe werk je in teamverband? Een diploma is een manier om jouw denkniveau aan te tonen, maar dit is niet de belangrijkste manier om jouw kwaliteiten te laten zien. Ongeacht de studierichting die je gekozen hebt.

Schoolbanken uit, wereld in

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je na dit artikel per direct kunt stoppen met je opleiding. Een diploma blijft altijd een belangrijke opstap om aan werk te komen, zeker voor starters. Wat wij wel willen aantonen, is dat persoonlijke groei en ervaring steeds belangrijker wordt voor bedrijven. Er zijn veel mogelijkheden om jouw kennis en vaardigheden te verbreden. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk om vluchtelingen te helpen of nevenactiviteiten die laten zien dat jij een grote passie hebt voor communicatie. Ook een stage of traineeship kunnen goede manieren zijn om ervaring op te doen. Benadruk vooral nog even al je ervaringen in je cv, dan ga je vast en zeker je droombaan binnen slepen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here