Studeren in het buitenland: StuFi meenemen en/of Erasmusbeurs?

0
studie buitenland stufi

Je hoort het steeds vaker: voor je studie een half jaar naar het buitenland. Maar waarom zou je het bij zo’n korte periode houden? Als je wilt kun je – met behoud van studiefinanciering – zelfs je hele studie in het buitenland volgen. Al is dat natuurlijk niet een beslissing waarbij je over één nacht ijs moet gaan. Dit zijn de verschillende opties om je studententijd buiten Nederland door te brengen.

Een Erasmusbeurs

De bekendste optie is misschien wel de Erasmusbeurs. Wanneer je – tijdens je studie aan een Nederlandse hbo of universiteit – een tijdje in het buitenland wilt doorbrengen, kun je een Erasmusbeurs aanvragen.

Deze vergoeding komt bovenop je normale studiefinanciering en bedraagt € 150 tot € 270 per maand. Hoeveel je precies krijgt hangt af van het land waar je heengaat. Zo krijg je in Spanje (want: goedkoper) minder budget dan bijvoorbeeld in Noorwegen.

Hoe de Erasmusbeurs precies in elkaar steekt lees je op de website ‘WilWeg’ van Nuffic.

Stage in het buitenland

Een andere manier om een deel van je studie in het buitenland door te brengen is door er stage te gaan lopen. Ook dit weer in het kader van je studie in Nederland. Sommige opleidingen stellen een stage in het buitenland zelfs verplicht! Afhankelijk van de richting die je studeert zal het stagebedrijf je een hogere of lagere stagevergoeding betalen. Daarnaast kun je wederom via je opleiding een Erasmusbeurs aanvragen! De maandelijkse vergoedingen lopen van € 270 tot € 390 en zijn bedoeld als tegemoetkoming in de reiskosten en een vergoeding voor de extra verblijfkosten.

Je hele studie in het buitenland

Maar de echte avonturiers doen natuurlijk hun hele studie in het buitenland. In veel gevallen kun je je studiefinanciering ‘meenemen’ naar een ander land. Dan moet je wel aan de normale voorwaarden voor studiefinanciering voldoen en bovendien de opleiding die je wilt gaan volgen.

Voor de mbo’er is de keuze beperkt: in Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Vlaanderen zijn er opleidingen die je met behoud van je studiefinanciering kunt doen.

Voor hbo’ers en universitaire studenten zijn er al meer opties. Maar let op: niet elke ‘universiteit’ in het buitenland zou je in Nederland ook zo noemen. Kijk daarom eens naar deze waarderingscriteria om te controleren of je beoogde studie aan alle juiste voorwaarden voldoet.

Let er trouwens op dat je niet ook buitenlandse overheidssteun mag ontvangen wanneer je Nederlandse studiefinanciering aanvraagt voor een studie in het buitenland. Alle voorwaarden voor het meenemen van stufi naar het buitenland lees je op de website van DUO.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here