Staat de student van de toekomst nu op tijdens deze coronacrisis?

0
v.l.n.r: Jasper Veen (MSc. Space Flight TU Delft), Thijs de Jongh (BSc. Technische Wiskunde, BSc. Technische Natuurkunde, TU Delft), Amber Nagelhout (BSc. Actuarial Science & Econometrics, UvA) & Naut van Teeseling (BSc. Actuarial Science & Econometrics, UvA)

Ben ik wel dienstbaar genoeg in deze nieuwe realiteit? Dit is een cruciale vraag die iedere
student zich eerlijk moet stellen tijdens deze coronacrisis. Hoewel we als samenleving naar
adem happen, hebben we ook een aantal zekerheden. Eén daarvan is dat onze aloude
principes in deze tijd niet meer werken. Niet die jouwe, noch de mijne. Wat wordt écht van
ons verwacht voor onze toekomstige werkelijkheid?

In deze bizarre tijd kom je erachter dat je heel veel nieuws te leren hebt. Dat vraagt om een andere open houding, dat geeft andere verantwoordelijkheden. Accepteer dus maar dat jij jezelf moet herontdekken, dat jij de nieuwe realiteit mede mag vormgeven.

Breng een glimlach

Zelf heb ik op menselijk vlak de afgelopen zes weken meer geleerd dan in elk jaar ervoor. Waarom? Half maart ben ik met drie medestudenten op een avond spontaan het vrijwilligersinitiatief gewoonmensen.nl gestart. We wilden vanuit ons hart kwetsbare mensen in deze onzekere tijd helpen. Dat kreeg gelukkig heel snel vaste grond. Vanaf die tijd helpen onze duizenden vrijwilligers kwetsbaren met dagelijkse hulpvragen. Een glimlach op hun gezicht is het mooie resultaat.

De nieuwe norm

Het bijzondere principe van gewoonmensen.nl is duidelijk. Twee groepen – die van oudsher
verder uit elkaar staan – verenigen zich nu. Een student helpt een willekeurige oudere. Je kijkt daarbij verder dan je eigen opa, oma of buurvrouw. Vanuit een nieuwe norm helpen we elkaar gewoon met dagelijkse hulpvragen: met boodschappen doen, de hond uitlaten, een digitaal platform installeren om te kunnen videobellen of met (digitale) huiswerkbegeleiding voor de kinderen. Zo koppelen wij dagelijks concrete hulpvragen aan een vrijwilliger.

Warme gesprekken

Zelf ben ik verantwoordelijk voor alle individuele hulpaanvragen die op ons platform binnen
komen. Omdat er veel geautomatiseerd gebeurt is het lastig er zicht op te krijgen of iedereen daadwerkelijk geholpen wordt. Om hier toch achter te komen wordt iedereen die een hulpvraag geplaatst heeft teruggebeld. Hoe is de hulp u bevallen en krijgt uw hulpvraag nog een vervolg? Dat levert hele warme gesprekken op. Deze gesprekken zijn voor mij persoonlijk heel waardevol, we werken met z’n alle namelijk heel erg hard om mensen te helpen, en in deze gesprekken wordt het duidelijk dat we dit ook echt doen. Soms begint iemand aan de andere kant van de lijn spontaan te huilen, omdat ze zó blij zijn geweest met de geboden hulp.

Een persoonlijke boodschap

Of neem de telefoongesprekken die ouderen voeren met studenten die hen in verzorgingstehuizen spontaan een bloemengroet bezorgden. Samen met studentenverenigingen maakten we in diverse steden al duizenden ouderen hier zo blij mee. Niet alleen door de bloem, maar zeker ook door het toegevoegde kaartje. Hierop had iedere student een persoonlijke boodschap opgeschreven, met naam en telefoon. Gewoon om nog eens een belletje met elkaar te plegen. Ook dit levert hele indringende gesprekken op in deze tijd.

Durf nú op te staan

Premier Mark Rutte schetste dinsdag 21 april jl. in zijn persconferentie terecht dat deze coronacrisis voor velen de grootste, meest ingrijpende én meest bedreigende periode in het leven is. Dat maakt ons bang. Dat geldt voor ons als studenten, maar zéker voor kwetsbare ouderen. Hun onzekerheid is groot, hun bewegingsvrijheid is danig beperkt. Laten wij, als vitale studenten, hun verlichting bieden. Sta daarom nú op.

Herontdek jezelf

Meld je dus spontaan aan op gewoonmensen.nl om ook te helpen. Of belangrijker, geef
aan kwetsbaren aan dat zij met drie muisklikken óók geholpen worden. Laat hen gewoon
hun postcode en hulpvraag invullen op de site. Er wacht ons nog een lange weg in
soberheid. Ben jij daarbij ook authentiek en herontdek jij jezelf?

Amber Nagelhout
Mede-initiatiefnemer gewoonmensen.nl
Student Actarial Science & Econometrics, Universiteit van Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here