Het seksleven van studenten gaat niet (altijd) over rozen

0

De clichés ken je waarschijnlijk wel: losgeslagen bloedmooie jonge mensen die er lustig op los experimenteren. Dat is tenminste wat de media en promofilmpjes voor studentenverenigingen je willen laten geloven. De realiteit is natuurlijk een stuk weerbarstiger. Seks en studenten is niet altijd een goede combinatie. Waar loopt het dan vooral bij mis? En is dat wel zo erg? Een paar thema’s op een rij:

Pijnklachten bij jonge vrouwen

Volgens seksuologen zijn er nog best wel wat taboes als het over seks gaat. Ook bij studenten. Zo hebben veel jonge vrouwen bijvoorbeeld last van pijn tijdens het vrijen. Soms zo erg dat ze er dan maar helemaal vanaf zien. Maar echt veel praten met vriendinnen doen ze er niet over.

Schaamte over masturberen

Uit onderzoeken blijkt dat een grote meerderheid van de mannen en toch ook een aanzienlijke minderheid van de vrouwen masturbeert. Maar praten doen we er niet over. Tenzij je Thierry Baudet heet, die verklaarde onlangs in een Vlaamse krant niet te masturberen, omdat hij zich wil ‘sparen voor zijn vriendin’. Een Amsterdamse student organiseerde daarop de Facebook-actie Masturberen tegen Thierry waarop prompt 500 mensen zich aanmelden.

Liegen door sociale druk

Over het aantal bedpartners is nogal wat te doen bij studentenverenigingen. Je verdient pandapunten voor elke week dat je geen seks hebt gehad. Die meeteenheid veronderstelt dat studenten nogal vaak seks hebben, maar dat valt eigenlijk wel mee. Een gemiddelde student heeft maar drie of vier bedpartners, volgens vele mannelijke studenten ligt het aantal echter aanzienlijk hoger.

Levensgevaarlijke maagden

Hoe zit het eigenlijk met studenten die geen actief seksleven hebben? Die zijn er natuurlijk ook. Soms vanuit een religieuze overtuiging of omdat ze simpelweg ‘de ware’ nog niet hebben ontmoet. Niets mis mee natuurlijk. Je hoeft geen seks te hebben.

Een extremer voorbeeld zijn gefrustreerde (meestal) mannen die wel seks willen, maar het niet kunnen krijgen. Online is er al een subcultuur van mannen ontstaan die de moderne samenleving – en dan met name feministen – hier de schuld van geeft. In Canada pleegde een van de aanhangers van deze Incel-beweging zelfs een terroristische aanslag. Hoewel er hier nog geen voorbeelden van Incel-aanslagen bekend zijn, moeten we volgens seksuologen wel degelijk rekening houden met de frustraties van deze groeiende groep mannen.

Maarrrr.. we zijn eigenlijk best tevreden

Na al dit twijfelachtige nieuws toch nog een opsteker: Nederlandse studenten zijn eigenlijk best tevreden over hun seksleven. Vrouwen net iets meer dan de mannen. Volgens een recent onderzoek geven ze zichzelf een 7,3. Mannen beoordelen hun seksleven met een 7,1.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here