Ongezonde rook

0

Een wettelijk verbod is er niet, toch zijn terrassen vaker rookvrij. Steeds meer ondernemers in de horeca hebben niet alleen het interieur verplicht rookvrij gemaakt, maar ook het terras. Verplicht is het niet, er bestaat geen wettelijk rookverbod op terrassen. Clean Air Nederland, belangenvereniging voor niet-rokers, ziet een razendsnelle groei van rookvrije terrassen.

Ventilatie

Als er niet of onvoldoende wordt geventileerd, blijft de rook staan en hecht zich aan alles in de woning. Dat gebeurt al bij het roken van enkele sigaretten. Hoe meer er wordt gerookt zonder ventilatie, hoe sneller de kamer verandert in een rookruimte. Langzamerhand zorgen teer, roet en nicotine voor gele verkleuring.

Stoffen

In de uitgeblazen rooklucht zitten allerlei stofjes. Deze deeltjes blijven kleven in de kamer. Daar zitten ook kankerverwekkende stoffen bij. Als de stoffen eenmaal echt gebonden zitten aan de muren, zijn ze niet meer schadelijk. Tenzij je de rooklucht nog heel goed ruikt en je er heel gevoelig voor bent.

Koffiebonen

Om rookgeur weg te krijgen werkt het heel goed om bakjes met gemalen koffiebonen verspreid door het huis neer te zetten. Dat is effectiever dan luchtverfrissers, want koffiebonen neutraliseren. Muren en plafonds kunnen worden schoongemaakt met een sopje met een scheut schoonmaakazijn. De vettige aanslag van het roken kun je daarmee verwijderen. De gele kleur helemaal wegkrijgen is lastig, vooral op behang. Op tapijt is soda strooien effectief. Soda laten inwerken en opzuigen met een stofzuiger. Gordijnen moeten naar de stomerij.

Ozon

Een rookgeur of nicotinegeur is schadelijk voor de gezondheid. Deze rook vormt een gezondheidsrisico, omdat sommige van de chemische bestanddelen in de rook kankerverwekkend zijn. De deeltjes komen in ons lichaam via inademing en blootstelling aan de huid. Ook de rook van een open haard of ander open vuur is schadelijk voor de gezondheid, omdat de rook minuscule roetdeeltjes bevat. Roet is een stof die vrijkomt bij onvolledige verbranding van brandstoffen. Deze roetdeeltjes bevatten naast koolstof allerlei chemische stoffen, die de rooklucht irriterend maken voor uw ogen, neus en luchtwegen. Ook voor roet geldt dat de neergeslagen deeltjes kunnen achterblijven in een ruimte.

Rookgeur verwijderen geschiedt met een ozonbehandeling. Het is een professionele manier om rookgeur te verwijderen omdat de geur volledig wordt afgebroken. Het is een grondige aanpak, maar na de behandeling is de geuroverlast gegarandeerd weg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here