Neem een bijbaan als vuilnisman

0

Je studententijd is er om te experimenteren. Neem daarom een bijbaan in een sector waar je later niet per se in gaat werken. Als vuilnisman of tramconducteur bijvoorbeeld. Dat betoogt Sander Overduin van uitzendbureau Olympia in het Algemeen Dagblad. Heeft hij een punt?

Fysiek werk helpt je concentreren (voor)

Hoe slim je ook bent: niemand kan zich 24/7 concentreren op boeken en moeilijke teksten. Natuurlijk zoek je daarom afwisseling door te gaan sporten, feesten of reizen. Maar als je een fysiek zware bijbaan hebt, verdien je er ook nog wat geld mee. Bijvoorbeeld als vuilnisman, productiemedewerker of in de bouw.

Even uit die studentenbubbel (voor)

Nederland bestaat niet alleen maar uit hogeropgeleiden. Wat je later ook gaat doen: grote kans dat je er sociale vaardigheden bij nodig hebt om met alle soorten mensen om te gaan. Het is daarom slim om middels een bijbaan even uit de studentenbubbel te ontsnappen. Bijvoorbeeld als tramconducteur. Als je goed kunt omgaan met moeilijke passagiers, kun je later ook beter omgaan met moeilijke collega’s of medewerkers.

Staat het wel goed op je cv (tegen)

Aan de andere kant: als je later een felbegeerde baan wilt als diplomaat of manager, kun je dan niet beter alvast wat in die sector gaan doen om je te onderscheiden? Studeren is ook investeren in jezelf, dus in plaats van uit de collegezaal direct naar je bijbaantje te hollen, zou je ook wat meer extracurriculaire activiteiten kunnen ondernemen. Bijvoorbeeld door het organiseren van een Model United Nations (diplomaat) of het bijwonen van een business summer school (manager).

Vuilnis stinkt (tegen)

Heel flauw, maar iedereen denkt het, dus schrijven we hier toch maar: zo leuk zijn al die bijbaantjes niet. Vuilnis stinkt. Trampassagiers schelden. Productiebanden zijn saai. Wil je met al je hersencapaciteit echt zulk werk uitvoeren als je het niet hoeft te doen?

Wat denk jij?

Heeft Sander Overduin van Olympia gelijk? Moeten studenten meer onconventionele bijbaantjes nemen? Of wil hij vooral de openstaande vacatures bij zijn uitzendbureau vervullen? Check ook ons artikel over de beste betaalde studentenbanen. Ben je nu op zoek? Kijk dan hier voor de bijbanen van dit moment.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here