Moet je mbo’ers nu wel of niet studenten noemen?

0

Niets geen scholier of (nog erger) ‘deelnemer’. Mbo’ers heten vanaf 2020 officieel student. De kogel is officieel door de kerk nu het Ministerie van Onderwijs overstag is gegaan na een actie van mbo-scholieren studenten begin dit jaar. Maar wat maakt het nu eigenlijk uit?

Onderwaardering voor mbo’ers (wel)

Mbo’ers werken net zo hard als studenten op hogescholen of universiteiten. Ze volgen een meerjarige opleiding en zijn straks een waardevolle toevoeging aan de maatschappij. Dus waarom zou je ze eigenlijk geen student mogen noemen? Bovendien wat maakt het uit om zo’n naampje te veranderen? Je doet veel mensen er een plezier mee.

Mislopen allerlei studentenkortingen (wel)

Een belangrijke reden om de naam te wijzigen is omdat mbo’ers dan ook gebruik kunnen gaan maken van diverse studentenkortingen. Nu accepteren bijvoorbeeld veel studentenkroegen en discotheken nog geen ‘scholieren’ van het mbo. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een goedkope studentenzorgverzekering en studentenkorting bij Spotify.

Bedrijven bepalen zelf hun beleid (niet)

Maarrrrr.. je kunt vanuit de overheid natuurlijk wel je beleid veranderen in hoe je iemand noemt, bedrijven bepalen nog steeds zelf wie ze korting geven en wie niet. Misschien zit die ‘studentenkroeg’ simpelweg niet te wachten op mbo’ers en heeft Spotify er niet zoveel belang bij om nog meer mensen korting te geven. Hoogstens passen ze cosmetisch de naam van hun product wat aan. In plaats van studentenkorting heet het dan ineens hogeropgeleidenkorting of hbo+korting.

Het begrip ‘student’ aan inflatie onderhevig

Er zijn ook sommigen in het debat die vinden dat de term ‘student’ door deze verandering (nog) minder waard wordt. Studeren was ooit voorbehouden aan de elite en hierdoor noem je praktisch ieder jong lerend persoon een student. Ze vinden dat je nu eenmaal grenzen moet stellen en dat die prima zijn zoals ze nu zijn. Gekscherend (of: neerbuigend, net hoe je het bekijkt) wordt bij veel studentenverenigingen al gesproken over ‘scholieren’ die een ‘cursus’ volgen wanneer het gaat om mensen op een hbo-opleiding.

Mbo’er student noemen goed idee?

Vind je de naamsverandering een goed idee? Denk je dat het daadwerkelijk een groot verschil gaat maken? Hebben we nog een belangrijk argument over het hoofd gezien? Laat je mening hier achter in de comments!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here