Met welke 4 verzekeringen moet je als student rekening houden?

0

Als student zijn er veel dingen waaraan je moet denken. Er zijn niet alleen je studies die veel van je tijd en energie vergen, maar bovendien zijn er ook de liefdesverhalen van je beste vriendin en de wildste feestjes die ook dit jaar op je liggen te wachten. Zo blijft er maar weinig tijd over om te denken aan andere dingen, zoals de risico’s die aan jouw jeugdig bestaan kleven. Spoileralert: de student is helemaal niet onfeilbaar en kan ook gewoon een ongeval veroorzaken of er het slachtoffer van worden. Gelukkig word je voor veel dingen nog steeds beschermd door de verzekering van je ouders. Een aantal verzekeringen moet je echter zelf afsluiten.

1.  Zorgverzekering

Tot je achttiende verjaardag val je onder de zorgverzekering van je ouders, maar na je achttiende verjaardag heb je een eigen zorgverzekering nodig. Je kan wel op dezelfde zorgverzekering van je ouders verzekerd blijven, maar dan moet je wel een verzekeringspremie betalen. Of je kan zelf een zorgverzekering voor studenten afsluiten.

Je bent verplicht om minstens een basiszorgverzekering af te sluiten. In de basisverzekering zit een basispakket van zorgkosten die worden vergoed. Het is de overheid die bepaalt wat er in het basispakket zit, wat het eigen risico is en wat de eigen bijdrage voor geneesmiddelen mag zijn. Het is mogelijk om daarbovenop te kiezen voor een aanvullende zorgverzekering. Dan kan je bijvoorbeeld ook een vergoeding krijgen voor je bril, je lenzen of je tandartskosten. Een aanvullende verzekering is per maand net wat duurder, maar het voorkomt wel dat je ineens voor hoge kosten komt te staan.

2.  Inboedelverzekering

Als je in een studentenkamer verblijft, valt de inboedel van jouw studentenkamer niet langer onder de inboedelverzekering van je ouders. Dat wil zeggen dat als bijvoorbeeld je laptop uit je studentenkamer wordt gestolen, de inboedelverzekeraar van je ouders dit niet zal vergoeden. Daarom is het aan te raden om een inboedelverzekering voor je studentenkamer af te sluiten. Deze inboedelverzekering beschermt niet alleen tegen diefstal, maar bijvoorbeeld ook tegen waterschade, brand en vandalisme. De inboedelverzekering is voor studenten niet verplicht, maar is door de relatief lage premie wel aan te raden.

3.  Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die de veroorzaakte schade dekt als je een fout maakt en daarvoor aansprakelijk bent. Ook als je bijvoorbeeld als fietser een verkeersongeval veroorzaakt, zal de aansprakelijkheidsverzekering de schade aan de andere partij vergoeden. Voor studenten is een aansprakelijkheidsverzekering aan te raden, zeker omdat studenten door de bank genomen meer risico’s nemen. De premie van een aansprakelijkheidsverzekering ligt relatief laag.

4.  Reisverzekering

Niet alle studenten hebben een reisverzekering nodig. Voor studenten die bijvoorbeeld in het buitenland op stage gaan of in het buitenland studeren, is een reisverzekering wel nuttig. Een reisverzekering vergoedt onder andere kwijtgeraakte bagage, buitenlandse ziekenhuiskosten en reddingskosten. Houd er rekening mee dat de dekking van een reisverzekering per verzekeraar sterk kan verschillen. Meestal dien je concreet aan te geven dat je voor je studies langdurig naar het buitenland reist, zodat de verzekeraar de reisverzekering hier optimaal op kan afstemmen. Als je lang in het buitenland verblijft, is het vaak voordeliger om te kiezen voor een doorlopende reisverzekering dan voor een eenmalige reisverzekering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here