‘Kosmopolieten? Bedoel je de Cosmopolitan?’

0
Reizen

Je bent al eens wezen backpacken in Thailand en weet de Knorr Teriyaki blindelings te vinden in de supermarkt. Maar maakt je dat ook tot een wereldburger? Veel studenten achten zichzelf een stuk kosmopolitischer dan ze in werkelijkheid zijn, zo blijkt uit recent onderzoek. Als ze het woord ‘kosmopolitisch’ al kennen…

Wat is kosmopolitisme?

Anne Keizer deed onderzoek naar kosmopolitisme onder hbo-studenten. Ze kwam veel onwetendheid tegen. Sommige studenten dachten aan het glossy-tijdschrift, anderen aan een cocktail.

Volgens Keizer gaat kosmopolitisme over interesse en respect voor andere culturen. Empathie en gelijkwaardigheid zijn daarbij belangrijk.

Hoe onderzoek je kosmopolitisme?

Natuurlijk zullen veel mensen in een vragenlijst invullen dat ze interesse of respect hebben voor andere culturen. De vraag is alleen of ze dat ook echt vinden, of eerder sociaal wenselijke antwoorden produceren.

Daarom bedacht Keizer een andere manier om te testen wat ‘wereldburgerschap’ voor de hbo-studenten betekent.

Ze stuurde haar proefpersonen op pad met een opdracht om foto’s op de campus te maken van wat ‘kosmopolitisme’ voor hen betekende.

De studenten kwamen vooral terug met foto’s van gebouwen en lege ruimtes. Veel minder studenten kwamen terug met foto’s van diverse groepen mensen in gesprek met elkaar. Terwijl dat volgens Keizer juist kosmopolitisme kenmerkt.

Waarom zijn hbo-studenten weinig kosmopolitisch?

Volgens Keizer ligt er in het huidige onderwijs te veel nadruk op prestaties en resultaten. Door alleen te hameren op deze economische principes, komt tijd voor reflectie in het gedrang. Volgens de onderzoeker komt dat het begrip voor andere culturen niet ten goede.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here