Is de universiteit verplicht om gezonder eten aan te bieden?

0

Hoger opgeleiden eten gemiddeld een stuk gezonder dan lager opgeleiden. Maar als je op de gemiddelde kantine op een universiteit of hogeschool kijkt – frikandellen, kaassoufflés, vette broodjes – zou je je nog weleens kunnen vergissen. Studenten aan de Universiteit van Amsterdam zijn daarom een actie gestart voor gezonder en goedkoper eten op hun opleiding. Hebben ze daar recht op?

Bijna 2.000 handtekeningen verzameld

Het initiatief in Amsterdam komt van studentenpartij Stout. Ze willen naast gezonder eten ook graag duurzame en vegan opties. Dat lijkt aan te slaan, want er zijn inmiddels al bijna 2000 handtekeningen verzameld, zo bericht NU.nl. Of het aanbod daardoor ook drastisch gaat veranderen, blijft nog maar de vraag. De verschillende wensen van studenten lijken namelijk in strijd met elkaar te zijn.

Duurzaam, gezond, vegan en… goedkoop?

Want hoewel je natuurlijk fantastische lokaal geproduceerde, supergezonde en duurzame producten kunt neerleggen in alle kantines is dat niet per se de goedkoopste optie. En de gemiddelde student heeft niet altijd evenveel te besteden.

Toch wil Bert Zwiep, hoofd faciliteiten bij de Universiteit van Amsterdam, studenten wel tegemoet komen. Hij roept ze op om via Enjoy Today hun wensen voor het eten op de universiteit kenbaar te maken. Ook organiseert het platform bijvoorbeeld een proeverij op de campus om de nieuwe koffie voor het volgende jaar te kiezen.

Hebben studenten recht op gezond, duurzaam eten?

Intussen barst online de discussie los op waar studenten eigenlijk recht op hebben. In hoeverre moet een onderwijsinstelling zorgen voor gezond, duurzaam of zelfs vegan eten?

Aan de ene kant helpt gezond eten studenten om beter te presteren. Bovendien is duurzaam en vegan eten goed voor de planeet. Aan de andere kant kun je je afvragen of het verzorgen van lunches echt een corebusiness van een onderwijsinstelling is. Kunnen studenten met bepaalde dieetwensen niet gewoon een lunchpakketje van huis meenemen?

En zo zijn er ongetwijfeld nog veel meer argumenten te verzinnen. Gezond eten op de universiteit, wat vind jij?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here