Wat is de leukste studentenstad van Nederland?

0

Ja, ook in Alkmaar of Amersfoort kun je studeren. Maar het zijn misschien niet de eerste opties waar je aan denkt. Zo blijkt ook wel uit de Nationale Studentenenquête, want deze steden eindigden onderaan als favoriete studentenstad. Waar hebben we het als student dan het meeste naar ons zin? Een top 5 in omgekeerde volgorde..

#5 Amsterdam

Een beetje een vreemde eend in de bijt in deze lijst, want Amsterdam wordt vaak niet als een ‘typische studentenstad’ gezien. In het centrum kom je veel toeristen, expats en dagjesmensen tegen en vormen studenten absoluut niet de overhand. Ook het uitgaansleven is niet specifiek op studenten gericht en kamers zijn er verschrikkelijk duur. Aan de andere kant: in Amsterdam gebeurt het. Er zijn ongelooflijk veel festivals en culturele evenementen.

#4 Leiden

Zo ongeveer het omgekeerde van Amsterdam. In de statige oude binnenstad van Leiden kom je heel veel studenten tegen en dan in het bijzonder van studentenverenigingen. Dit is de plek waar je heen wilt voor het traditionele studentenleven. Ook is de aansluiting op het nachtnet handig voor studenten die graag in Rotterdam of Amsterdam gaan stappen.

#3 Utrecht

‘Het bruist aan alle kant in het hartsie van het land’ zong volkszanger Herman Berkien al over zijn geboortestad. Ook in Utrecht wordt het centrum grotendeels overheerst door studenten. Er zijn er dan ook verschrikkelijk veel. Je hebt de keuze uit talloze studie- en studentenverenigingen. Nadeel is wel dat de kamers er – net als in Amsterdam – schaars en duur zijn.

#2 Nijmegen

Maar de leukste studentensteden liggen toch echt buiten de Randstad. Nijmegen heeft bijvoorbeeld helemaal zijn eigen charme. Havana aan de Waal – zoals het ook wel eens gekscherend wordt genoemd – heeft ook een bijzondere aantrekkingskracht op wat linksere studenten. Verder is het leven er iets relaxter dan in de gehaaste Westelijke steden.

#1 Groningen

En ja.. hoe kan het ook anders.. er gaat niets boven Groningen. In ieder geval niet volgens de deelnemers aan de Nationale Studentenenquête 2019. Zij verkozen Groningen tot leukste studentenstad van Nederland. Omdat veel studenten van ver komen blijven ze in het weekend vaak in de stad in plaats van terug naar hun ouders te gaan. Dat zorgt voor een bijzondere sfeer. Net zoals het gebrek aan sluitingstijden in de kroeg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here