Hoorcolleges. Afschaffen of niet?

0
Hoorcolleges

Waarom zou je nog in een propvolle bus of trein om half negen ‘s ochtends naar een afgelegen collegezaal moeten afreizen, als je de inhoud net zo goed op je luie gemak online kunt bekijken? De laatste jaren gaan er steeds meer stemmen op om hoorcolleges dan maar helemaal af te schaffen. Dit zijn de belangrijkste argumenten voor en tegen het afschaffen.

Gapende, slapende & kletsende studenten

Ga voor de grap eens achterin een collegezaal zitten en tel het aantal opengeklapte laptops waar géén aantekeningen op worden gemaakt. Grote kans dat Facebook en Instagram populairdere bezigheden zijn. Tel daar het aantal gapende, etende en slapende medestudenten bij op en de kans op een murmelende professor en je weet: afschaffen die hap.

Online colleges volgen op je eigen tempo

In plaats van studenten verplichten naar hoorcolleges te gaan, en professoren om meerdere keren hetzelfde praatje af te draaien, kun je de hoorcolleges beter online aanbieden. Zo kun je op een moment dat je zelf goed uitkomt de collegestof bekijken.

Bovendien blijkt uit onderzoek dat na twintig minuten tot een half uur luisteren je aandacht verslapt. In een collegezaal ga je misschien met medestudenten kletsen of op Facebook kijken. Een online college kun je pauzeren en een korte break nemen of alvast wat aantekeningen uitwerken. Maar daarvoor is er wel een heel belangrijke voorwaarde.

Hoorcolleges zorgen voor discipline

Wie zorgt ervoor dat je de online colleges daadwerkelijk gaat volgen? En heb je in een studentenhuis niet veel te veel afleiding? Na het hoorcollege ben je toch al op de hogeschool of universiteit en kun je net zo goed aan de tentamenstof gaan werken. Het verschilt natuurlijk van persoon tot persoon, maar veel studenten noemen ‘discipline’ als belangrijke reden om toch maar naar de fysieke hoorcolleges te gaan. Anders heb je veel te veel discipline nodig om alles zelf online te bekijken.

Vragen stellen tijdens colleges

Een andere belangrijke reden waarom veel studenten hoorcolleges willen behouden is de mogelijkheid om vragen te stellen. Ook een eventuele korte discussie in de collegezaal maakt het levendiger dan wanneer je alleen thuis achter je laptopje zit.

Onderzoek LSVB: meerderheid studenten tegen afschaffen

De Landelijke StudentenVakbond deed in 2013 onderzoek naar hoorcolleges onder 850 studenten. Een ruime meerderheid (80%) is tegen het afschaffen van de colleges. Bijna de helft (43%) geeft aan online colleges minder vaak te volgen dan fysieke colleges.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here