Hoeveel verdien je als net afgestudeerde?

0

Als student werkte je in een winkel of café en verdiende je niet zo veel, maar met jouw diploma op zak gaat je salaris ineens flink omhoog. Het is algemeen bekend dat je als afgestudeerde meer verdient dan een gewone student, maar hoeveel ga je eigenlijk verdienen als je eenmaal echt aan het werk gaat? Je leest er meer over in dit artikel.

Afhankelijk van diverse factoren

Wat je gaat verdienen als afgestudeerde, is afhankelijk van enkele factoren. Denk hierbij aan de branche waarin je gaat werken, maar ook aan de functie die je krijgt, het beleid van je werkgever en ga zo maar door. In sommige branches wordt er nu eenmaal beter betaald dan in andere branches. De ene functie betaalt meer dan de andere functie. En de ene werkgever betaalt meer dan de andere werkgever. Het is dan ook lastig om te zeggen wat je precies gaat verdienen als net afgestudeerde.

Tip: veel onderwijsinstellingen weten wel ongeveer wat hun oud-studenten gaan verdienen als ze gaan werken. Vaak wordt het verwachte salaris van een afgestudeerde in de studiegids vermeld. Je kunt de studiegids dan ook zeker raadplegen om meer te weten te komen over je eerste salaris als afgestudeerde.

Net afgestudeerd? Wees realistisch

Ben je net afgestudeerd en ga je solliciteren? Houd er dan rekening mee dat je als afgestudeerde minder verdient dan iemand met meer werkervaring. Stel niet te veel eisen aan je salaris, want dit is simpelweg niet realistisch. Onderhandelen mag zeker, maar ga niet te ver. In dit geval loop je het risico dat je te veel vraagt en jouw ideale baan voor je neus wordt weggekaapt door iemand die minder hard heeft onderhandeld.

Moet je nog een keuze maken voor een studie? Vergelijk dan hier de HBO en WO opleidingen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here