Er gaat iets boven Groningen: de Randstad

0
Amsterdam Randstad

Om te studeren is de Noordelijke provinciehoofdstad razend populair. Maar liefst 50.000 studenten vinden hun weg naar de HanzeHogeschool en Rijksuniversiteit in Groningen. Maar op young professionals lijkt de stad zonder sluitingstijden een veel kleinere aantrekkingskracht te hebben: maar liefst 90% van de afgestudeerden vertrekt binnen een jaar na afronding van de studie naar andere plaatsen in Nederland.

Lang leve de Randstad?

Vooral de Randstad is populair voor jonge baanzoekenden. Alle grote bedrijven zitten er en bovendien hebben steden zoals Utrecht en Amsterdam een rijk cultureel (uitgaans)leven. De aantrekkingskracht zorgt er aan de andere kant wel voor dat er op veel startersvacatures een moordende concurrentie is. Ben je eenmaal binnen bij een bedrijf, dan zijn er vaak wel weer meer doorgroeimogelijkheden.

Ook het salaris voor veel banen ligt in de Randstad hoger. Daar moet je echter wel tegenover zetten dat ook het levensonderhoud behoorlijk meer kost. Vaak tot wel 30%. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten, maar ook aan de oververhitte huizenmarkt in populaire steden.

Eerst een baan zoeken in Groningen

Volgens veel afgestudeerden zijn er in het Noorden te weinig kansen op een goede baan. Het aantal vacatures lijkt dat tegen te spreken. Wellicht komt dat omdat de meerderheid van de jongeren niet eens op zoek gaat naar een baan in de regio Groningen. Het hangt natuurlijk af van de sector, maar bijvoorbeeld in de ICT zijn er in het Noorden genoeg baankansen. Met onder andere de komst van een groot datacenter van Google bij de Eemshaven lijkt de positie van Groningen als kennisstad alleen maar toe te nemen.

Studeer je nu in Groningen en ga je binnenkort op zoek naar een baan? Dan kan het een slimme strategie zijn om eerst in de regio te kijken. Met een paar jaar ervaring op zak kun je vervolgens lokaal doorgroeien of alsnog naar de Randstad verhuizen, waar het vervolgens veel makkelijker is om een nieuwe functie te krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here