Enorme toename studenten hbo-v

0
Toename HBO-V studenten

Tot voor kort waren er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor studenten verpleegkunde in het hoger beroepsonderwijs. Met het loslaten van de numerus fixus merken vooral de hogescholen in de Randstad dat er flink meer studenten bijkomen. Maar zijn er straks wel genoeg werk- en stageplaatsen voor al deze verpleegkundigen?

Numerus fixus in crisis

Een paar jaar geleden was er ook al een explosie aan aanmeldingen voor de verpleegkunde-opleidingen. Destijds had dit volgens experts te maken met de economische crisis en het relatief goede vooruitzicht in de gezondheidszorg. De opleidingen besloten daarop een numerus fixus in te stellen, een maximaal aantal nieuwe studenten per jaar. Sinds dit jaar is die numerus fixus voor het eerst weer losgelaten.

Verdubbeling aanmeldingen in Utrecht

Dat blijft niet zonder gevolgen. Alleen in Utrecht al is het totale aantal nieuwe studenten verdubbeld van 400 tot zo’n 850. Ook in Rotterdam en in Amsterdam is een duidelijke toename merkbaar.

Voldoende stageplaatsen?

De opleidingen doen intussen hard hun best om alle nieuwe studenten goed te kunnen begeleiden. Zo nemen ze nieuwe docenten aan en maken ze extra collegeruimtes vrij.

Ingewikkelder wordt het om voor alle erbij gekomen studenten een stageplaats te vinden. De hogescholen uit de Randstad overleggen daarom met de ministeries van Onderwijs en Volksgezondheid hoe ze dit voor elkaar kunnen krijgen. Ook tekenden de Utrechtse zorginstellingen en opleidingen een convenant om meer stageplaatsen te creëren.

De reacties uit het werkveld zijn sceptisch: “Zijn dit de mensen die straks grotendeels als zpp’ers in het achterland gaan werken?”

Veel studenten hbo-v vallen tussentijds uit

Overigens blijkt uit eerder onderzoek dat veel studenten hun hbo-opleiding verpleegkunde uiteindelijk niet afmaken. Uit Brabant kwamen dit jaar schokkende cijfers: 20 tot 50 procent zou de eindstreep niet halen. Daarmee dreigt in Brabant een tekort aan verpleegkundigen te ontstaan, een beroep waar steeds vaker een hbo-diploma voor nodig is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here