Eerste hulp bij kwaaltjes

0

Iedereen heeft wel eens een dag waarop hij zich niet lekker voelt. Je bent dan niet meteen ziek, maar er komt weinig uit je handen. Een aantal veel voorkomende kwaaltjes heeft een simpele oplossing.

Voor de duidelijkheid. Heb je symptonen zoals koorts, droge hoest, vermoeidheid, kortademigheid, pijn of druk op de borst of keelpijn. Laat je dan testen op Covid-19!

Hoofdpijn

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je ‘normale’ hoofdpijn hebt, kan het zijn dat je te weinig hebt gedronken. Drink een paar glazen water en de hoofdpijn wordt langzaam minder. Door het vochttekort in je hersenen drukken deze tegen je schedel. Dat veroorzaakt de hoofdpijn.

Bij migraine is het goed om in het donker onder de douche te gaan zitten. Laat het warme water over je hoofd lopen, ontspan en haal rustig adem. Je hoofdpijn kan natuurlijk ook door een avondje doorzakken veroorzaakt zijn. Je hebt dan een flinke kater. Vitamine C breekt de alcohol af en drink daarbij bovendien veel water, dat zorgt er voor dat je hersenen weer voldoende vocht krijgen.

Koortslip

Deze week komt je nieuwe liefde langs, maar ojee, je hebt een koortslip. Geen paniek! Neem een watje met witte azijn en dep de blaasjes. Dit kan een beetje prikken, maar het ontsmet en desinfecteert wel goed.

Slechte adem

Op school, je werk en tijdens het uitgaan wil je natuurlijk wel een frisse adem. Niets is zo vervelend dan met iemand praten die een slechte adem heeft. Wanneer je regelmatig water drinkt, zul je merken dat je minder last hebt van een slechte adem. Vergeet niet na het poetsen van je tanden ook je tong nog even te poetsen. Op je tong zitten de meeste bacteriën die zorgen voor een slechte adem.

Heesheid

Lekker staan schreeuwen bij het concert van je favoriete artiest? Waarschijnlijk moet je boeten door een paar dagen hees te zijn. Kook een halve liter water en voeg hier twee eetlepels honing aan toe. Neem het sap van een citroen en voeg dit ook toe. Laat dit mengsel afkoelen en neem over de gehele dag kleine slokjes.

Muggenbeet

Zomers kunnen lelijke steken een behoorlijke jeuk veroorzaken. Om de jeuk te verlichten, leg je een doekje met azijn op de muggenbult. De plek koel houden helpt ook tegen de jeuk.

Vermoeide ogen

Na een lange dag studeren wil je in de avonduren ook nog wel eens iets leuks doen. Maar je ogen zijn moe en daardoor voel je jezelf niet topfit. Neem twee kamilletheezakjes en leg deze in kokend water. Laat ze afkoelen en leg ze ongeveer tien minuten op je ogen.

Overgeven

Overgeven is nooit leuk. Zeker niet als je gal gaat spugen. Om dit te stoppen neem je een glas waar je een eetlepel suiker in doet. Daar giet je voorzichtig wat cola bij. Je wacht totdat het mengsel volledig gestopt is met bruisen. Daarna neem je kleine slokjes.

Verstopte neus

Een verstopte neus is lastig, maar al die sprays en druppels zijn niet goed voor je neus. Neem een kopje heet water en voeg hier een paar theelepels keukenzout aan toe. Laat het zoute water goed afkoelen. Daarna kun je met een pipetje het zoute water in je neus druppelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here