Een studentenrekening openen in Tilburg, wat zijn de voordelen?

0

Nu je zelfstandig op kamers woont in Tilburg wil je ook gemakkelijk je bankzaken kunnen regelen. Veel banken hebben een speciale studentenrekening, met als voordeel dat je geen vaste kosten betaalt. Om deze speciale bankrekening voor studenten te kunnen openen moet je studiefinanciering ontvangen en/of een voltijds mbo-, hbo- of wo-opleiding volgen. Dit kan telefonisch, via internetbankieren, via de app, per e-mail of persoonlijk op kantoor in Tilburg.

Kosten

Er zijn geen vaste kosten, maar wel aanvullende kosten zoals het gebruik van een creditcard of de debetrente die je betaalt in geval van rood staan. Ook zijn er extra kosten voor opnames in vreemde valuta. De meeste banken bieden geen rente over het tegoed op een studentenrekening, dat is dan wel weer jammer.

Rood staan

Op de meeste studentenrekeningen mag je rood staan vanaf je 18e. In vergelijking met normale bankrekeningen is de rente die je hier over moet betalen een stuk lager, maar het is nog steeds rond de 7 en 8%. Let hier dus op, want dit kan flink oplopen na een tijdje.

Mobiel betalen

Als je veel van huis bent, is het fijn dat je met je mobiel bij je rekeningen kunt en geld kunt overmaken. Contactloos betalen met je mobieltje is bij alle banken mogelijk. Hier worden bij veel banken wel kosten voor gerekend. Voor studenten is dit echter niet altijd het geval en kan het kosteloos zijn. Het is handig om dit vooraf uit te zoeken.

Creditcard

Bij vrijwel alle studentenrekeningen kun je vanaf je 18e ook een creditcard nemen. Dat is meestal een speciale creditcard voor studenten met een lager tarief. De bestedingslimiet verschilt per bank. Deze is over het algemeen lager dan een creditcard voor ‘volwassenen’. Je moet elke maand het uitstaande saldo aflossen, zodat je geen rente betaald.

Studentenrekening automatisch omgezet

Als je afgestudeerd bent of de eindleeftijd van de studentenrekening hebt bereikt, dan wordt je rekening vrijwel altijd automatisch omgezet in een normale bankrekening. Vanaf dat moment ga je opeens vaste kosten betalen en kost het meer om rood te staan. Ook de kosten voor je eventuele creditcard gaan omhoog. Op dat moment is het verstandig om diverse banken met elkaar te vergelijken en uit te vogelen wat het beste bij jouw nieuwe situatie past.

Korting op verzekeringen

Diverse banken geven studenten, die een studentenrekening bij hen hebben afgesloten, ook kortingen op verzekeringen. Dit zijn verzekeringen om je inboedel, aansprakelijkheid en ongevallen te dekken. Vergelijk ook altijd nog even via websites zoals Independer. Om een zorgverzekering af te sluiten kun je onze eigen vergelijker gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here