Een bijbaan vinden in Wageningen

0

Na de middelbare school verandert er veel. Je gaat studeren, leert nieuwe mensen kennen, moet wennen aan een andere lesmethode en de kans is groot dat je ook nog verhuist. Helaas zijn deze veranderingen niet allemaal zonder financiële gevolgen.

Kosten

Je studie alleen al kost elk jaar weer veel geld: studiekosten, boeken, reiskosten (wanneer je OV niet geldig is) en allerlei extra’s waar je van tevoren niet op rekent. Misschien zijn je ouders degene die deze kosten op zich nemen, maar als je het zelf moet betalen is een bijbaan geen overbodige luxe. Je studiefinanciering is namelijk niet altijd toereikend om de kosten te dekken. Bovendien is een bijbaan de ideale manier om geld bij elkaar te krijgen voor de leuke extra’s: even een biertje na een zwaar college of toch nog dat extra paar schoenen zonder dat je elk dubbeltje moet omdraaien.

Werken

Een bijbaan is meestal niet moeilijk te vinden. Wageningen heeft allerlei werkgebieden waarin studenten worden ingezet. Denk hierbij aan de horeca, call centers, chauffeurs, etc. Kijk ook eens hier voor de best betaalde bijbaantjes al student. Denk er ook eens aan om je in te zetten als vrijwilliger, bijvoorbeeld voor de ouderen.

Werkgebieden verschillen nogal van elkaar: zowel qua werktijden en cao als in salaris. Bedenk van tevoren wat voor jou prettig is: werk je graag overdag of liever ’s avonds en in het weekend? Heb je veel collega’s om je heen nodig of doe je je werk het liefst alleen? Wanneer je voor jezelf op een rijtje hebt wat je van een bijbaan verwacht, kun je gerichter zoeken.

Minimumloon

Als je jonger dan 23 jaar bent heb je te maken met het recht op minimumjeugdloon. Dit minimumloon beschermt je tegen onderbetaling door werkgevers. Hoeveel geld jij minimaal hoort te verdienen hangt af van je leeftijd en het aantal uur dat je werkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here