Docent worden, waar begin ik?

0

Altijd al docent willen worden? Maar niet weten hoe of waar je moet beginnen? Geen nood. Er is al een aantal jaar sprake van een lerarentekort, dus wij helpen je graag op weg.

Basisonderwijs

Als je leraar op de basisschool wilt worden, heb je extra veel ‘mazzel’. Er is vooral een schrijnend tekort aan leraren op de basisschool en dit gaat de komende paar jaar alleen maar verergeren. De kans is dus groot dat je ook na het volgen van de opleiding snel aan de slag kunt.

Om het lerarentekort aan te pakken, halveert het kabinet het collegegeld van de eerste twee jaar van lerarenopleidingen, waaronder de pabo. Dat scheelt je alweer in de kosten!

Een voltijdopleiding aan de pabo duurt 4 jaar. Tijdens het derde jaar kun je je dan specialiseren of je aan jonge kinderen (4 tot 8 jaar) of oudere kinderen (8 tot 12 jaar) wilt lesgeven.

Hier vind je een overzicht van alle opleidingen met betrekking tot onderwijs en opvoeding in Nederland.

Middelbaar onderwijs

Als leraar op de middelbare school kun je ook te maken krijgen met een tekort. Vooral in zogeheten tekortvakken is de nood om leraren hoog – bètavakken en de moderne vreemde talen dus.

Wanneer mag je dan deze lerarenopleiding volgen dan? Allereerst is er dat onderscheid tussen eerstegraads en een tweedegraads docent. Laten we daar eerst naar kijken.

Tweedegraads
Als jij je tweedegraads bevoegdheid haalt mag je lesgeven aan het vmbo, de onderbouw van de havo en het vwo en praktijkonderwijs.

Je kunt een tweedegraads bevoegdheid halen door een hbo-opleiding tot docent te volgen. Hiervoor heb je een diploma van de havo of het vwo nodig of mbo niveau 4. Deze hbo-opleiding duurt 4 jaar en dan heb je je tweedegraads bevoegdheid. Heb je al een hbo-bachelor (in jouw te geven vak) gevolgd? Dan kun je allicht een kopopleiding volgen, deze duurt slechts 1 jaar!

Eerstegraads
Met een eerstegraads bevoegdheid mag je, naast de klassen van een tweedegraads bevoegdheid, ook les geven aan de bovenbouw van de havo en het vwo. Dit kan op de volgende manieren:

  • Een hbo-master als vervolg op de hbo-bachelor tot docent. Deze master duurt 2 jaar.
  • De universitaire lerarenopleiding aan een universiteit. Let op: Dit kan alleen als je al een universitaire bachelor én master hebt gehaald in jouw vakgebied. Als je nog geen master hebt gehaald, kun je ervoor kiezen om een tweejarige lerarenopleiding te volgen.

Natuurlijk denk je bij een baan als docent aan de vele vakanties, een goed starterssalaris en een bijdrage aan de toekomst. Je moet kinderen immers wel wat willen leren als je docent wilt worden.

Voor- en nadelen

Geen enkele dag als docent ziet er dan ook hetzelfde uit. Kinderen en tieners verbazen je elke dag weer en ook van hen leer je weer. Je bent in de weer met mensen en je kunt je vak vol enthousiasme op anderen overbrengen. Zeg nou zelf, je hebt vast wel een paar leraren in gedachten die een positieve indruk op jou hebben gemaakt vroeger.

Maar er zijn ook nadelen. Vergeet niet dat je te maken krijgt met veel nakijkwerk, oudervergaderingen, mentoruren en weinig vrije dagen. Er is geen mogelijkheid om buiten de grote vakanties weg te gaan en vooral in de eerste twee jaar ben je veel tijd kwijt aan het maken van lesplannen.

Wat nog meer?

Het is niet mogelijk om alle informatie in 1 blog kwijt te kunnen. Wil je nog meer informatie of ben je al docent? Kijk dan op docentenplein.nl, het allergrootste portaal voor het onderwijs, met vacatures tot aan lesmateriaal en nieuws.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here