De lekkerste kookboeken en bakboeken voor studenten

Dan wordt het toch nog een beetje genieten met Kerst

0

In december krijg ik altijd veel zin om lekker te bakken en te koken. Maar dit jaar is het nog erger. Door corona ben ik veel op mijn kamer en op zoek naar gezelligheid en warmte. Dus dan is bezig zijn in de keuken en op zoek gaan naar recepten voor mij een uitkomst. Online is een hoop te vinden, maar het werkt voor mij prettiger om uit een boek te werken. Daar wordt ik echt blij van. Ons studentenhuis is best fanatiek met koken en bakken, dus het leek mij een leuk idee om onze favoriete nieuwste kookboeken en bakboeken voor je op een rijtje te zetten!

Het allermakkelijkste studentenkookboek ter wereld

Dit boek is echt ideaal! Makkelijk in gebruik, per dubbele pagina een recept met mooie foto’s en duidelijke teksten over wat je precies nodig hebt en hoe je het in elkaar zet. Het zijn (naast makkelijke pasta en aardappel recepten) overheerlijke simpele (maar originele) recepten waarmee je snel aan de slag kunt. Per gerecht zijn de prijzen vermeld en zo zie je dat je voor maximaal twee euro per persoon echt goed kan koken! Ook al heb je alleen maar een magnetron of oven of elektrische kookplaat tot je beschikking, met dit boek kun je altijd aan de slag.

Wat dacht je van kruidige lamskebab met friet uit de oven voor maar 2 euro p.p. (pagina 116)? Of, als je extra indruk wilt maken, magnetron kip-pinda rolletjes die je binnen 15 minuten voor maar 1,50 euro p.p. klaar maakt (pagina 30). En voor de student die over een kookplaat en 4 euro beschikt; die maakt met behulp van 4 ingrediënten binnen 20 minuten kalkoen in roomsaus klaar voor 2 personen (pagina 178). Als klapstuk is er het toetje: gekaramelliseerde banaan uit de oven voor maar 0,15 euro p.p. (pagina 192). Een ideaal boek dus!

Het grote Kookmutsjes kook- en bakboek

Als student heb je niet altijd de beste middelen tot je beschikking om tot culinaire hoogstandjes te komen. Maar als je zo eens rondvraagt in ons studentenhuis dan kom je toch al een aardig eind en dus was het dan ook geen excuus meer om eens flink uit te pakken rond deze tijd. Nu ontbrak alleen nog de inspiratie om tot hoogtepunten te komen. Nou… dat loste de kookmutsjes op.

Deze zusjes brengen al jaren de meest heerlijke recepten online en het was nu eindelijk eens tijd voor het grote Kookmutsjes kook- en bakboek. Een super idee, want geef mij maar een boek om mee aan de slag te gaan. Zo ben ik laatst begonnen met de Big Mac pizza van pagina 71. Het kostte wel wat tijd, maar als je het duidelijke stappenplan volgt is dat niet zo erg. Gelukkig voor mij (ik kan nogal ongeduldig zijn en te snel over lappen tekst heen lezen) is alles foto voor foto uitgelegd, dus zelfs ik kan het. En wat een succes is dit recept!

Het boek staat verder vol heerlijkheden zoals de spicy garnalenkroketten en de kip masala die inmiddels door mijn huisgenoten zijn ‘aangevraagd’. Zelf zit ik meer te denken aan de noedels met biefstuk of de aardappel knoflookschotel van pagina 158. Maar laat ik vooral niet de taarten uit het boek vergeten; die red velvet Oreocake, of die pistache chocoladecake… het water loopt je toch gewoon in je mond? Ik ben fan van de kookmutsjes, wat een super boek is dit!

De snelle bakplaat

Er zijn van die dagen dat je geen tijd en zin hebt om moeilijk te doen in de keuken, maar helaas is het jouw beurt om te koken voor je huisgenoten en laten die van de week nou net toppers van gerechten op tafel hebben gezet… dan is dit echt het boek voor jou!

Zoals de titel al suggereert, heb je een oven en een bakplaat/ovenschaal nodig. De recepten zijn super snel te maken (ongeveer 10 minuten voorbereiding) en dan gaat alles in de oven (ongeveer 30 minuten). Dus terwijl het gerecht in de oven staat kan jij mooi doen alsof je druk bezig bent en ik kan je zeggen het resultaat is indrukwekkend lekker en origineel. Om punten mee te scoren!

Zo heb je de hartige taart met kip, prei en chorizo of de geitenkaas-champignontaart met rozemarijn en roze peperkorrels. Niet te vergeten de curry met zoete aardappelen, doperwten en kokosmelk… super lekker! Het hele boek staat vol recepten waarmee je zo aan de slag kunt, ook veel vegetarische en vegan recepten, daar wordt je toch helemaal blij van? Nu alleen nog zorgen dat mijn huisgenoten dit boek niet in de smiezen krijgen.

Het Laura’s Bakery Bakboek

Wij zijn al een tijdje grote fan van Laurasbakery.nl, aangezien je op haar website heerlijke bakrecepten kunt vinden die wel gewoon uitvoerbaar zijn en niet al te moeilijk. Aangezien er bij mij nogal eens wat mislukt is dat erg prettig :-). Zo is zij verantwoordelijk geweest voor ons spektakelstuk – de Oreo chocolade tulband – van het studenten kerstdiner van vorig jaar. Deze was uitgevoerd door ondergetekende en wat een topstuk was dat!

Dit jaar heeft Laura een nieuw bakboek gemaakt. Deze staat vol met taarten, koekjes, desserts en borrelhapjes, want ja… daar houden we toch zo van. Het boek heeft prachtige foto’s en een duidelijke uitleg van de meest heerlijke baksels. Het is zoveel dat het lastig is wat de showtopper van dit jaar moet gaan worden tijdens Kerst. Ga ik voor de stroopwafeltaart, of de appelkarameltaart? Misschien toch maar die lavacakejes met witte chocolade? De keuze is reuze, wat een heerlijk boek.

Of het nu, ivm corona, een klein kerstdiner met het studentenhuis gaat worden of alleen met mijn familie, het maakt niet uit, dit boek is zo inspirerend dat ik komend weekend maar alvast ga beginnen met die fudge koeken. Alhoewel die pizza bonbons er ook om vragen…

5 ingrediënten vegan

Ik dacht persoonlijk altijd dat vegan koken veel te lastig, te moeilijk en te tijdrovend was voor mij. Maar ja wat doe je als tegenwoordig steeds meer studiegenoten opeens vegan worden?

Dus mijn oog viel op dit boek met zijn pakkende titel 5 Ingrediënten Vegan – 100 makkelijke en snelle recepten. Het boek is opgesplitst in soep, lunch, diner, zoet en basics en geeft heel duidelijk per dubbele pagina weer wat je nodig hebt, voor hoeveel personen, een korte werkuitleg en een mooie foto op de andere pagina hoe het resultaat eruit hoort te zien.

De gerechten zien er erg lekker uit. Zo viel mijn oog op de viskoekjes zonder vis :-), een lunch gerecht op pagina 58. Die koekjes worden gemaakt van aardappelen, jackfruit, mayonaise, bosuien en bladpeterselie. Ik dacht in eerste instantie: “waar vind je nou jackfruit?” Maar dat is gewoon in de supermarkt te verkrijgen. Vergeet niet, qua tijd, dat de koekjes nog wel een uur moeten rijzen in de koelkast, maar het resultaat mag er wel wezen zeg! Het diner is geworden kokos-pompoenrijst uit de oven. Wat een makkelijk gerecht, maar erg smaakvol en ik begin de smaak nu echt te pakken te krijgen.

De pappardelle met romige witte-wijnchampignons of gebakken enchilada’s met zoete aardappel of jamaicaanse rijst zijn zomaar wat voorbeelden van de variatie in dit boek. Gelukkig zien de toetjes er ook uit om meteen te proberen, zoals: Victoria sponge cake in een mok, choko-hazelnootswirls of de no bake pretzel-popcorntaart.

Tjonge, ik had nooit gedacht dat het zo leuk zou zijn om met een vegan kookboek aan de slag te gaan. Kan ik toch nog met een gerust hart mijn vegan vrienden eens een keer uitnodigen!

Echt eten

Als er iemand is bij wie je graag eens uitgenodigd wil worden om te komen eten dan is het wel Pascale Naessens. Die kookboeken van haar staan altijd zo bomvol gezellige sfeerfoto’s, mooie locaties en prachtige serviezen, dat je echt zo wilt aanschuiven. En dan hebben we het nog niet eens over het eten gehad!

Mijn ouders zijn al jaren fan en hebben een aantal van haar boeken liggen en koken daar ook regelmatig uit, maar ik dacht dat dat niets voor mij was. Want als student ben je met veel dingen bezig, worden er veel lekkere dingen genuttigd, maar komt gezond en echt eten toch wel op de laatste plaats. Heel gek eigenlijk, want als je de recepten van Pascale zo eens bekijkt, dan zie je dat ze heel simpel zijn. Ze zijn makkelijk te maken, met niet al teveel ingrediënten en ook nog eens koolhydraat arm (iets dat wel een hele leuke bijkomstigheid is).

Dus ik naar de markt voor 2 zalmfilets en een preistengel en kerstomaatjes. En zo maakte ik, met wat sojasaus en balsamicoazijn (met dank aan mijn ouders), binnen een half uur een chef waardige maaltijd. Ik had nog zo mijn twijfels tijdens het koken; is dat nou wel genoeg, goh is dat alles qua ingrediënten? Maar het resultaat was verbluffend. Wat een feest van smaken! Ik werd helemaal enthousiast en ging toen voor de koude avocado-erwtensoep… zo lekker.

Dit boek is te gek, het laat je zien hoe makkelijk het is om ‘echt eten’ te maken. Als kers op de taart sluit Pascale het boek af met een aantal toetjes waar je al helemaal blij van wordt. Doe mij maar die frambozen cheesecake van pagina 198! Wow.

Healthy vegan BOSH!

Nu ben ik geen vegan maar wel iemand die zo nu en dan vlees overslaat, ook dan is dit boek zeer interessant, want naast alle informatie die je krijgt over een gezonde lifestyle en lekker leven, draait het vooral toch om de recepten. En die zijn lekker!

Ik heb als eerste de pittige Midden-Oosterse kikkererwtensalade gemaakt (pagina 104) en die is smakelijk! Het zijn niet al te ingewikkelde recepten en de ingrediënten zijn niet moeilijk vindbaar, maar het zijn wel recepten bomvol verse groentes en heerlijke combinaties. Door het gebruik van de verse munt en citroen in dit recept begrijp ik meteen wel de vergelijking met Jamie Oliver van de Times (vegan Jamie Oliver dan).

Helemaal in de ban van BOSH had ik een plan bedacht; ik ga voor mijn ouders de ultieme vegan taco’s van pagina 67 maken (en dan met name mijn vader niet informeren dat dit een vegan recept is). Mijn moeder was zo lief geweest om alvast wat in te slaan en ik kon aan de slag. De recepten zijn makkelijk te volgen door de overzichtelijke uitleg, dat is echt slim gedaan. En het resultaat… mijn vader verklaarde al snel dat dit de lekkerste tortilla’s waren die hij ooit had gegeten en bij de tweede taco/tortilla (geef het maar een naam) mompelde hij iets van legendarisch! Ha ha, hij had nooit gedacht dat vegan zo lekker kon zijn. En dus heb ik nu het plan om met de vegan pizza’s aan de slag te gaan, want die zien er ook al zo lekker uit. En dan heb ik het nog niet eens over de toetjes gehad…

En dat is precies waarom ik zo fan ben geworden van dit boek; het draait om lekker eten, om heerlijke smaken en dan is het toevallig ook nog vegan eten. De perfecte combinatie als je het mij vraagt!

Veel plezier met bakken en koken!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here