Alles wat je moet weten over je studenten ov

0

Als je gaat studeren gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Een wereld waarin nog best veel dingen geregeld moeten worden. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan je nieuwe studenten ov-chipkaart? Je studenten ov-chipkaart zorgt er namelijk voor dat jij gratis op weg kan naar je studie met het openbaar vervoer (en werk en feestjes en vrienden…). En laten we eerlijk zijn, dat je dit niet zelf hoeft te betalen is stiekem toch wel erg lekker. Omdat wij zo aardig zijn, hebben we besloten om alle tips op een rijtje te zetten over hoe jij je studenten ov-chipkaart regelt!

Wanneer heb je recht op een studenten ov?

Normaal gesproken heb je als student recht op een studenten ov als je aan deze drie voorwaarden voldoet:
– ingeschreven staan bij een opleiding
– je een voltijdse opleiding doet
– je studiefinanciering krijgt

Er zijn wel altijd uitzonderingen. Als je bijvoorbeeld een mbo-opleiding volgt, moet je namelijk nog op een paar extra regels letten: Zo hebben mbo-studenten onder de 18 sinds 2017 ook recht op een studentenreisproduct, leuk nieuws dus! Maar er zijn ook een aantal praktische zaken die je moet weten.Welk niveau je doet bij je mbo-opleiding heeft ook invloed op je studenten-ov. Doe je niveau 1 of 2? Dan heb je altijd recht op het gratis reisproduct, geen zorgen maken dus! Doe je niveau 3 of 4? Dan heb ook jij recht op het reisproduct. Wel gaat het hier om een ‘prestatiebeurs’ en moet je je diploma binnen 10 jaar halen, anders zul je de reiskosten moeten terugbetalen.

Studenten ov aanvragen

Oké, je hebt recht op je studenten ov! Maar hoe ga je hem aanvragen? We gaan je stap voor stap door het proces heen loodsen.

Allereerst vraag je je studentenreisproduct hier aan, dit doe je altijd via DUO. Voordat jij met je account op DUO kunt starten, heb je wel een DigiD nodig. Die kun je hier aanvragen. Je krijgt dan binnen 5 werkdagen een brief met jouw inloggegevens. Vergeet daarna vooral ook niet om een persoonlijke ov-chipkaart aan je DigiD te koppelen. Hierna kun jij je reisproduct aanvragen.

Volg je een mbo-opleiding? Dan regel je het aanvragen van je studenten ov ook tijdens het aanvragen van je studiefinanciering, ook als je onder de 18 bent.

Als je een hbo -of universitaire studie doet, regel je je studenten ov online. Tevens kun je hier studiefinanciering aanvragen, maar hou er wel rekening mee dat dit onder het sociale leenstelsel valt.  

Reizen in het weekend of doordeweeks

Als je voor je studie op kamers gaat, dan kun je kiezen voor een weekendabonnement. Je reist dan in het weekend gratis en kan ervoor kiezen om dan naar je ouders te gaan; gewoon om ze te verzekeren dat je nog leeft. Doordeweeks reis je met 40% korting. Op de vrijdagmiddag kun je al de was bij je moeder komen dumpen; het weekend-ov is namelijk geldig vanaf vrijdagmiddag 12 uur tot 4 uur ’s ochtends op de maandag, ook erg handig voor als je iets teveel gedronken hebt op de zondagnacht.

Als je thuis woont is het uiteraard logisch dat je voor een doordeweeks abonnement gaat; je wilt immers niet nóg meer betalen voor je studie. Met dit abonnement reis je gratis van maandag tot vrijdag naar je studie. Daarnaast is hij zelfs geldig tot zaterdagochtend 4 uur – ideaal voor een late stapavond op vrijdag! Trein gemist? Dan reis je in het weekend met 40% procent korting.

Waar mag ik mijn studenten ov allemaal voor gebruiken?

Je hebt je ov-kaart kunnen aanvragen na al het bureaucratische gezeur en weet wanneer je gratis mag reizen. Maarre…. Weet je eigenlijk wel wanneer je ov níet gratis is?

Je komt best ver met het studenten ov. Zo kun je je reisproduct gebruiken voor alle treinen, bussen, trams, metro’s, buurtbussen (met OV-chipkaart apparatuur) en zelfs waterbussen! Nogal een mondvol dus. Voor taxi’s, vervoer over de grens zoals de Thalys (nee geen gratis tripje naar Parijs of Londen) en het nachtnet van de bus (daar gaan je stapavonden) moet je helaas betalen.

Wanneer is mijn studenten ov geldig?

Als jij staat ingeschreven bij een studie, gaat je studenten ov per 1 september in. Het reisproduct blijft dan geldig tot het einde van je studie. Alleen tijdens feestdagen en in de zomervakantie worden de regels rondom je ov-kaart aangepast.

Met een weekendabonnement reis je tijdens Bevrijdingsdag en Hemelvaart gratis. Ook op Goede Vrijdag mag jij alsnog na 12 uur ’s middags gratis reizen en laten we de andere feestdagen ook niet vergeten: je kan op deze dagen tot 4 uur ’s middags je familie bezoeken. Goed om te weten voor studenten met een weekend-ov: In de zomervakantie verandert er niks aan jouw abonnement. Je kunt in het weekend alsnog zoveel reizen als je wilt!

Jammer voor degenen met een weekabonnement: in de zomervakantie reis jij met korting. Om je daaraan te helpen herinneren, stuurt DUO je altijd netjes een e-mail. Ben je vergeetachtig en check je je e-mail nou echt nooit? Dan kun je hier bekijken wanneer je voor het reizen moet betalen.

Studenten ov kwijt

Eerlijk is eerlijk, het overkomt zelfs de besten onder ons. Maakt niet uit of je bent wezen stappen, reizen of hij vermist is geraakt in de wasmachine; opeens is je ov weg. Kan gebeuren, maar geen paniek! Gelukkig heeft de overheid daar ook aan gedacht.

Dus, nadat je in alle paniek je huis helemaal overhoop hebt gehaald, is het tijd om je kaart toch echt als verloren/gestolen te melden. Zorg er wel voor dat je écht goed naar je kaart gezocht hebt, want hierna wordt je pas direct geblokkeerd en doet het niet meer. Beetje zonde als hij later in je broekzak blijkt te zitten. Dit kan je makkelijk doen via je ov-chipkaart account of anders door te bellen naar de klantenservice. Vervolgens vraag je een vervangende (persoonlijke!) kaart aan die je dan binnen een paar werkdagen krijgt. Super simpel!

Ondertussen kan je online een tijdelijk ov aanvragen, zodat je toch nog die maand je huur kunt betalen. Met een tijdelijk studentenreisproduct kan je namelijk 7 dagen gratis reizen tot je nieuwe ov-kaart er is.

Mijn studenten ov opzeggen

Hoera! Je bent klaar met studeren, gaat naar het buitenland of hebt een andere reden waarom je je studenten ov moet opzeggen. Tijd om deze klus te klaren; het opzeggen van je studenten ov moet je namelijk altijd zelf doen. Als je dit vergeet, word je beloond met een boete van 194 euro per maand, snel je ov opzeggen dus!

Voor het opzeggen van je kaart  moet je naar een ov-chipkaart automaat (dezelfde die je gebruikt om je reissaldo mee op te laden). Je scant je pas en drukt op het stopzetten van het studentenproduct. Om jezelf ervan te verzekeren dat je studenten ov is stopgezet, kun je op DUO altijd even dubbelchecken of het allemaal gelukt is. Let op! Als je je studiefinanciering stopzet moet je dit wel op DUO doen.

En dan is het toch echt tijd om afscheid te nemen van je leven als student. Welkom in het werkende leven!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here